23948sdkhjf

Plast får konkurrens av ny legering

Materialforskare på Yale University har konstruerat en ny legering som skapar nya möjligheter till billig formgivning. Under årtionden har materialforskare försökt skapa material som kan formas lika lätt som plast, samtidigt som den har samma styrka och hållbarhet som metall.
Materialforskare på Yale University i USA uppger att tiden nu är kommen och de har konstruerat ett material som uppfyller dessa kriterier. Det är en legering där atomerna är slumpmässigt arrangerade och inte välordnade som de kristallina strukturer som finns i vanliga metaller.

Legeringen består bland annat av zirkonium, nickel, titan och koppar. Priset för att tillverka den nya legeringen kommer att vara ungefär i paritet med stål, men lika billigt att formge som plast.

Materialforskarna har skapat olika former av legeringen genom att blåsa den vid låg temperatur och under lågt tryck. Materialet blir snabbt mjukt och kristalliserar inte som andra metaller. Det viktigaste är att undvika friktion i processen, kommenterar forskarna i ett pressmeddelande. Friktion uppstår vid all slags formbearbetning utom vid formblåsning.

-Det gör att vi kan skapa vilka former som helst av legeringen, ner till nanoskala, säger Jan Schroers, materialforskare vid Yale University.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078