Unik tidvattenvinge byggs i Västervik
Västerviksföretaget Marstrom Composite AB är involverade i ett projekt i vilket de tillsammans md uppdragsgivaren Minesto AB undersöker möjligheterna för att bygga kolfibervingar för utvinning av energi ur vatten. Just nu befinner sig projektet i sin prototypfas, men om allt går enligt planerna ska en fullskalemodell byggas för sjösättning redan 2013. Tester pågår just nu, bland annat på SSPA i Göteborg.
-Vi är de enda som har en produkt som är framtagen för låga strömhastigheter vilket gör att vår produkt kommer att kunna användas över hela världen, säger han.
-Tanken är att se till att det går att generera energi för en låg kostnad, på ett miljövänligt sätt. Största fördelen med en tidvattenvinge är att tidvattnet är förutsägbart, säger Håkan Mann, marknadsansvarig på Marstrom till Västervikstidning.
Marstrom Composite tillverkar vingarna av en förimpregnerad kolfiberarmerad epoxikvalitet (prepreg) som kompakteras i formen med vakuumbagning och härdas i trycksatt ugn (autoklav). Byggmetoden tillsammans med kolfibermaterialet ger egenskaper som låg vikt, hög styrka och mycket goda egenskaper utmattning.
-Det kan mycket väl bli stort för oss men jag vill inte uttala mig för mycket eftersom det är ett utvecklingsprojekt i nuläget, säger Håkan Mann till Plastforum.
Arne Quappen på Minestro säger att det finns en rad fördelar med deras teknik jämfört med andra kraftproducerande tekniker. Till exempel den låga återbetalningstiden av energin.
-På bara några veckor har den energi som stoppades in vid installationen betalat sig. Tiden för ett vindkraftverk är flera månader. Ett kärnkraftverk amortiserar sig aldrig energetiskt, säger Quappen.
I slutet av året planerar Minesto för att en nerskalad modell ska installeras i havet utanför Nordirlands kust. Om allt löper enligt planerna kommer en fullskalemodell därefter att byggas och sjösättas 2013. /MF
Animerad bild av vingen, version ett. Senaste versionen vill de ännu hålla hemlig.