23948sdkhjf

Dubbelt upp för solceller

Nu har forskarna vid Linköpings universitet lyckats fördubbla verkningsgraden hos solceller av plast.
Med hjälp av ny teknik har forskare inom gruppen för biomolekylär och organisk elektronik lyckats ta fram en helt ny typ av solceller av plast. Och finessen är att de är dubbelt så effektiva som andra plastsolceller.
Metoden bygger dels på att hindra ljusets fotoner att slinka ur solcellen och dels att ta mer kraft från de mer kraftfulla gröna fotonerna än från de röda. Genom att vecka solcellen reflekteras det ljus som inte absorberas och omvandlas till elström till den andra flanken i vecket och på så sätt får ytterligare en möjlighet att absorberas. Ju mindre vinkel desto fler gånger kan fotonen reflekteras, vilket ökar sannolikheten för den att absorberas och ge elenergi. V-formen gör att tunnare plastskikt kan användas, vilket underlättar de elektriska laddningsbärarnas rörelse.
I den nya cellen används dessutom två olika material, där det ena absorberar grönt ljus och det andra rött. Detta innebär att en större mängd energi kan tas om hand från fotonen.
Och den riktigt stora vinsten är att den nya solcellen kan tillverkas snabbt och billigt i stor skala. Cellen kan tillverkas i metervara i en rotationspress, där de olika plastlagren och metallkontakterna trycks ovanpå en tunn plastfilm. Därefter veckas cellen till något som påminner om mellanlagret i wellpapp, berättar NyTeknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062