23948sdkhjf

Bilindustrin målet för nya högtemperaturmikrosfärer

Plastforum@K// Svenska Eka Chemical AB har tagit fram två nya serier av termoplastiska mikrosfärer. Genom dessa ser de stora möjligheter att få in en fot inom såväl fordons- som livsmedelsindustrin.
De produkter som det Sundsvallsbaserade företaget hittills haft i sin produktpalett har haft en maximal användningstemperatur på 165 °C och framförallt använts vid tillverkning av skosulor, då de expanderande mikrosfärerna ger en bra dämpande effekt. De nya produkterna har en betydligt högre arbetstemperatur, nästan 40 procent.
HT-01 som förlanserades på mässan har en arbetstemperatur på mellan 200 och 260 °C, vilket innebär att de kan användas som fyllmedel i såväl polyamid som polypropen. Den har isooktan som drivgas.
-Fyllmedlen gör det möjligt för bilindustrin att reducera vikt med ungefär 30 procent utan att för den sakens skull använda tunga konstruktionsmaterial, säger Anna Larsson, forsknings- och utvecklingschef för Expancel.
De termoplastiska mikrosfärerna kommer att finnas tillgängliga såväl som torrvara och som masterbatch. Just nu tillverkas fyllmedlet i pilotskala vid anläggningen i Sundsvall.
Den andra nyheten, FG-serien finns i fyra kvaliteter och är kommersiella sedan den 1 november. Även de tillverkas i Sundsvall. Fyllmedlen har en arbetstemperatur på mellan 140 till 200 °C och är framtagna för användning i till exempel plastkorkar och tekniska korkar. Drivgasen är isopentan och normalpentan.

Anna Larsson, forsknings- och utvecklingschef hos Expancel visar plastkorkar tillverkade av fyllmedel från nya FG-serien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094