23948sdkhjf

Nytt från K - Braskem först med grön PP

Plastforum@K// Lagom till nästa K-mässa lanserar brasilianska Braskem sin polypropen tillverkad av förnyelsebar råvara meddelade divisionscheferna Rui Chammas och Manoel Carnaúba vid en presskonferens.
Projektet började redan 2008 då man lyckades i laboratorieskala få fram helt biobaserad polypropen som överensstämde med ASTM D 6866. Råvaran är etanol utvunnet ur blasten från brasilianska sockerrör.
I december 2009 slöts ett samarbetsavtal med danska Novozymes och under nästa år avslutas den grundläggande studien, för att sedan föra över teknologin till kommersiell skala. Andra halvan av 2013 beräknas produktionen vara i full gång.
– Investeringen beräknas till i storleksordningen 100 miljoner dollar och minimikapaciteten ligger på 30 000 ton per år, berättar Rui Chammas som är chef över Braskems affärsområde Polymers.
Kollegan Manoel Carnaúba, som ansvarar för affärsområdet Petrochemicals, berättar att erfarenheterna runt biobaserad polyeten varit en viktig plattform i utvecklingsarbetet att ta fram ett helt ny produktionsförfarande för PP.
Oberoende studier visar att istället för en koldioxidbelastning på 1,8 ton per ton oljebaserad PP så minskar biobaserad PP koldioxidbelastningen med 2,3 ton växthusgas per ton grön PP.
Den preliminära produktportföljen handlar både om copolymer och homopolymer, likaså om BOPP och kvaliteter för såväl formblåsning som varmformning. 70 procent av kapaciteten är redan intecknad och bland kunderna finns bland annat Tetra Pak som vill använda materialet till skruvkorkar och andra förslutningar.
Braskem gick ut under förra K-mässan för tre år sedan med att man skulle bygga en helt ny produktion av biobaserad polyeten. I slutet av september i år tryckte man på startknappen och kan nu stoltsera med drift i världens största anläggning för grön polyeten, med en kapacitet på 200 000 ton och en investeringskostnad på 278 miljoner dollar. Kommersiellt lanseras materialet på bred front om någon vecka och i sortimentet finns både LLPE och HDPE.
Egenskaperna hos de gröna materialen är exakt samma som för oljebaserade polymerer, eftersom molekylerna är identiska. Materialen är därför inte bionedbrytbara.
På frågan om de nya produktionsteknologierna kommer att licensieras ut till andra företag svarade bägge herrarna med eftertryck att Braskem har för avsikt att behålla tekniken för sig själv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062