23948sdkhjf

Teknik för verktygsvärmning fick hederspris

En innovation inom området energieffektiv värmning belönades med 50 000 kronor vid en ceremoni i Lund i veckan. Tekniken kan innebära besparingar på upp till 90 procent inom områden som exempelvis verktygsvärmning vid formsprutning av plast.
Årligen delar PriceWaterhouseCoopers och Lunds universitets innovationssystem, LUIS AB ut innovationspris till idéer med betydande innovationshöjd och stor kommersiell potential. Årets förstapris på 150 000 kronor gick till en lösning för att hindra hjärtruptur och biverkningar vid undertrycksbehandling. Juryns delade även ut två hedersomnämnanden, som belönades med 50 000 kronor vardera.
Ett av dessa gick till LTH-forskarna Tord Cedell och Mats Andersson. Deras innovation handlar om snabb och effektiv värmningsteknik och avser en ny typ av induktionsvärmare, med egenskapen att kunna värma tunna skikt med mycket jämn värme, på ett sätt som inte är möjligt idag. Innovationen möjliggör energieffektiv värmning med besparingar upp till 90 procent inom områden som t.ex. verktygsvärmning vid formsprutning av plast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063