Råvarujättar trixar med utsläppsrätter
Kemiföretag använder utsläppsrätter för att tjäna stora pengar. Det hävdar Stockholms miljöinstitut i en rapport. Istället för att minska utsläppen av växthusgaser, flyttar företagen sin verksamhet till Asien. Därmed fuskar de till sig miljonvinster, utan att minska sina utsläpp.
De kemiföretag Johan Rockström syftar på är stora tillverkare av råvaror till polyamid. Produktionen av dessa råvaror medför oönskade biprodukter som exempelvis lustgas, vilket är en kraftig växthusgas som har stor påverkan både på temperatur- och klimatförändringar.
Enligt rapporten från Stockholms miljöinstitut har flera europeiska och amerikanska företag flyttat sin tillverkning till Sydkorea, Kina och Brasilien och där infört reningsteknik som tar bort stora delar av lustgasutsläppen. Det Johan Rockström vill ha fram, är att rening av lustgas är en standardteknik som redan införts eller varit på väg att införas vid existerande fabriker. Han menar att den minskning som sägs ha skett vid fabriker i Kina och andra länder, skulle ha skett ändå. Men eftersom företag och länder som gör investeringar i utvecklingsländer för att minska klimatpåverkande utsläpp belönas med utsläppsrätter, finns här stora pengar att tjäna. Utsläppsrätterna kan nämligen säljas inom EU:s handelssystem för utsläppsrätter, och där blir de värda mångmiljonbelopp för företagen.
- Det enda som händer är att dessa företag får mångmiljonbelopp i stöd för att flytta sin tillverkning till ett fattigare land. Därmed kan de säga sig ha uppfyllt en del av sin minskningskvot och pressen att minska andra utsläpp minskar, säger Johan Rockström till SVT.
Enligt rapporten, som gjorts inom institutet på uppdrag av miljöorganisationen CDM Watch i Bryssel, har fyra stora lustgasprojekt fått 20 procent av alla utsläppsrätter som delats ut inom CDM-systemet. Värdet för dessa utsläppsrätter beräknas till 175 miljoner dollar för inblandade företag. /SVT