23948sdkhjf

Språngmarsch laddar batterierna

Med hjälp av mikroskopiska fibertrådar invävda i kläderna kan det bli möjligt att ladda sin mobiltelefons batteri i framtiden. Ge dig ut på en promenad eller en joggingrunda och vips är det laddat och klart.
Forskare vid University of California har upptäckt, att när mikroskopiska fibertrådar invävda i kläder böjs, dras ut eller trycks ihop, omvandlas den mekaniska rörelsen till elektricitet genom piezoelektrisk effekt.
Forskarna har utvecklat en speciell teknik för att tillverka långa nanotrådar av polyvinylidenfluorid. Eftersom PVDF redan idag används i en rad applikationer som rör, slang och fiskelinor har forskarna gott hopp om att nanotrådarna ska blir kommersiellt tillgängliga så småningom. Dock kommer det inte att räcka med en tråd för att få sprutt på batteriet. Tråden är 100 gånger tunnare än ett hårstrå och endast 500 nanometer i diameter. För att mata en musikspelare som iPod kommer en miljon trådar att behövas, fast trådbunten kommer ändå inte att bli tjockare än ett sandkorn, enligt forskarna. /Forskning&Framsteg

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068