Blyertspennan årets spetsforskning
Kungliga Vetenskapsakademien tillkännagav igår att årets Nobelpris i fysik handlar om ett atomtunt blyertsskikt som bland annat kan ge tåligare plast.
Upprinnelsen till upptäckten skedde med hjälp av en bit helt vanlig tejp, som lyckades avskilja en atomtunn flaga av kolmaterialet grafen (grafit) – ett mirakelmaterial med exceptionella egenskaper. Och alla har vi mött grafen när vi skriver med blyertspenna, där grafiten som slits av och fastnar på pappret består av atomskiktstunn grafen. Poängen handlar alltså om att ett enda supertunt lager grafen ger materialet sina unika egenskaper. Elektronerna kan utan störning förflytta sig i materialet, vilket ger en fantastisk ledningsförmåga.
De första tillämpningarna med grafen är med största sannolikhet i tv-apparater och andra typer av skärmar, tack vare sin förmåga att släppa igenom ljus och leda ström. Samsung är långt framme i sitt utvecklingsarbete. Används grafen i transistorer kan dessa både bli mindre, snabbare och mindre energikrävande.
Nanomaterialet har väldigt många användningsområden, inte minst inom plast. Grafen kan ersätta kolfibern i exempelvis bilar och det pågår försök att ta fram en målarfärg som gör det möjligt att måla belysning direkt på väggar och tak. Grafen kan även blandas direkt i plast för att göra den elektriskt ledande och öka värmetåligheten.