23948sdkhjf

Vad är egentligen nanomaterial?

För att kunna lagstifta inom nanoteknologi krävs en definition av vad som egentligen menas. Detta har en grupp vid EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum tagit fasta på och föreslår att storleken är det enda som avgör.
Nanomaterial är ett begrepp som används i allt större utsträckning och har nu även nått konsumentledet. Effektiva solceller, självrengörande fönster och smarta mediciner är några exempel på nanoteknologins frammarsch. Men det finns också invändningar mot nanomaterialen, trots de häpnadsväckande egenskaperna.
Det stora frågetecknet är hur nanopartiklar påverkar människan och miljön. Och för att eventuellt kunna lagstifta runt nanomaterial måste man alltså först definiera vad som avses. Gruppen vid Joint Research Center (JRC) föreslår att partikelstorleken är det som ska klassa materialet. Partiklarna i materialet ska hålla sig i intervallet 1-100 nanometer.
Ju mindre desto lättare kan partikeln ta sig in i kroppen, men det finns forskning som även visar att partikelformen bidrar. Detta komplicerar definitionen, så än så länge väljer man att låta ytarean i förhållande till massan vara definitionsgrunden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078