23948sdkhjf

”EU-tull på kinesisk glasfiber kan sänka kompositindustrin”

EU funderar på anti-dumpingåtgärder mot kinesisk glasfiber. Blir det kraftiga importtullar på icke-europeiskt glas flyttar vi produktionen till Kina, säger kompositföretagen.
Europakommissionen behandlar nu frågan om huruvida kinesiska producenter av glasfiber dumpar priserna på den europeiska marknaden och snedvrider konkurrensen inom kompositindustrin. De europeiska glasfibertillverkarna hävdar, genom sin organisation APFE (European Glass Fibre Production Association), att det handlar om ett solklart fall för antidumpingkommissionen och APFE tycker att importtullar på kinesisk glasfiber bör införas. Historiskt brukar sådana tulltariffer läggas på en nivå som höjer råvarupriset hos bearbetarna med i storleksordningen 20 procent. Men enligt European Composites Industry Association (EuCIA) har kommissionen möjlighet att ta till så dramatiska tullsatser som 43,6 procent.
Representanter för plastbearbetarnas organisation Plastics Europe (Association of Plastics Manufacturers) är upprörda; “I APFE:s anmälan till EU-kommissionen har man valt att ange prisuppgifter från tidsperioden oktober 2008 till september 2009 och under den perioden var prisvariationerna på glasfiber historiskt omfattande och svårdefinierade”, säger Plastics Europe.
Bearbetarnas organisation framhåller också att glasfibertillverkarnas syfte troligen är att skaffa sig kontroll över den europeiska marknaden och se till att bearbetarna tvingas byta till europeiska glasfiberleverantörer. ”Men detta kommer inte att ske”, säger Plastics Europe och hänvisar till att det skulle bli för svårt att både kompensera för en kraftigt ökad produktionskostnad och samtidigt certifiera om en rad produkter; ”det är inte bara att byta från en fiberkvalitet till en annan”, säger man och antyder att en prischock på glasfiber är liktydig med en storskalig utflyttning av kompositproduktionen från EU-området till i första hand Kina.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078