23948sdkhjf

Eftergift för vind- och solkraftverk

Vindkraftverket i Gårdsten (Foto Göteborg Energi) EU-parlamentets miljöutskott anser att tillverkare av vindkraftverk och solpaneler inte behöver omfattas av ett reviderat direktiv om farliga ämnen i el- och elektronikprodukter.
Tillverkarna ska därmed inte behöva byta ut giftiga ämnen som kadmium, bly och kvicksilver i sina produkter.
Inom EU jobbar man som bäst med att se över ett tilläggsdirektiv som förbjuder giftiga metaller och andra ämnen i elektronik och elektriska hushållsapparater och konsumentvaror – ett direktiv som fått beteckningen Rohs (Directive of Hazardous Substances in electrical and electronical equipment).
Nyheten är att EU-kommissionen vill utöka Rohs och anser att de ämnen som nu är listade ska förbjudas i alla elektronik- och elprodukter, såvida de inte uttryckligen undantagits.
Röstning skedde nyligen om förslaget och EU-parlamentets miljöutskott anser att återvinningsindustrin bör ges undantag för vindkraftverk och solpaneler. Utskottet föreslår även att undantag ska göras för vissa typer av stora installationer, som exempelvis industriverktyg och elektronikmaterial i militära applikationer. Enligt utskottsförslaget ska alla undantag gås igenom och ses över redan senast i december 2014.
Miljöutskottet vill också utöka listan med förbjudna ämnen med bland annat bromerade och klorerade flamskyddsmedel och föreslår att kommissionen ska utvärdera dessa ämnen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062