23948sdkhjf

Total gör PP av metanol

Total Petrochemicals meddelar att tillverkning av polypropen i industrikvalitet nu är igång i ”metanol-till-olefin”(MTO)-forskningsanläggningen i belgiska Feluy. Detta är ett samarbete med Honeywells UOP som ska leda till effektiv produktion av polyolefiner baserade på metanol från förnyelsebara råvaror.
Sedan några veckor är arbetet i full gång att samla monomerer i den bakre delen av fraktionsområdet, som sedan polymeriseras till PP av hög kvalitet, berättar Eric Duchesne som är chef för MTO-projektet. Han säger också att ”arbetet visar att teknologin som utvecklats av Total och Honeywells UOP öppnar helt nya och mycket intressanta produktionsmöjligheter i framtiden, baserade på råvara som olika kolbaser, naturgas och biomassa”.
MTO-anläggningen är en investering på 45 miljoner euro och invigdes för snart två år sedan. Den är Totals näst största forskningsanläggning. MTO-processen har utvecklats av UOP och Hydro, och bygger enkelt uttryckt på att metanol konverteras till eten och propen plus andra tyngre olefiner.
I Totals största forskningsanläggning i franska Larq används MTO tillsammans med den s k Olefin Cracking Process (OCP), som Total utvecklat tillsammans med UOP. OCP är en katalytisk process som omvandlar tunga olefiner till eten och propen. Totals mål är att visa att MTO/OCP-processen tar hand om hela 85 procent av den kolandel som tillförs processen. Detta är då den största omvandlingsgraden på marknaden.
Den globala efterfrågan av polypropen ökar stadigt och drygt 60 procent av olefinerna som framställs består av propen, resten är eten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063