23948sdkhjf

Snabbt svenskt bisfenolförbud

Regeringen vill föregripa EU och redan nästa år införa ett nationellt förbud mot bisfenol A i bland annat nappflaskor. Miljöministern Andreas Carlgren ger Kemikalieinspektionen i uppdrag att bedöma vilka produkter som ska omfattas av förbudet.
Redan i våras uttalade Andreas Carlgren att Sverige ska förbereda ett nationellt förbud mot bisfenol A. I förra veckan berättade han att Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket nu fått i uppdrag att utreda ett svenskt förbud.
– Vi vill förebygga riskerna och eftersom det redan finns nappflaskor utan bisfenol förbereder vi nu ett förbud, säger Andreas Carlgren.
På senare år har flera forskningsrapporter varnat för riskerna med bisfenol A. Förutom att störa fortplantningsförmågan misstänks ämnet redan i mycket låga doser hämma inlärningsförmågan och ge beteendestörningar.
Kemikalieinspektionen har drivit på att Sverige ska följa Danmarks och Kanadas beslut att förbjuda bisfenol A i nappflaskor.
Regeringen har velat vänta in ett gemensamt förbud inom EU, men detta dröjer. Så i våras krävde Kemis chef Ethel Forsberg att Sverige går före EU och Andreas Carlgren räknar med att ett förbud kan införas under nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062