23948sdkhjf

Öka återvinningen av elektronik!

Öka återvinningen av elektronikavfallet istället för att sluta använda miljöanpassade plaster, uppmanar Plast- & Kemiföretagen med anledning av det nya RoHS-direktivet. Europaparlamentets miljöutskott borde åtgärda det grundläggande problemet med illegal export istället för att förbjuda värdefulla plaster.
Inom EU finns ett producentansvar som innebär att det ska finnas ett effektivt system för insamling och återvinning. Ett problem som uppmärksammats på senare år är illegal export av elektronikavfall till utvecklingsländer. Det skapar miljöproblem och Europaparlamentets miljöutskott vill därför utreda om PVC ska förbjudas i elektronik, trots att materialet både är miljöanpassat och återvinns inom EU.
Plast- & Kemiföretagen menar att miljöutskottet istället bör ta tag i grundproblemet - det vill säga den illegala exporten. Den orsakar miljöproblem, samtidigt som den europeiska industrin går miste om värdefullt råmaterial.
Sverige har ett väletablerat insamlingssystem, som hanterar 16,5 kilogram elektronikavfall per invånare. Detta är mycket högt tal jämfört med många andra EU-länder och EU-målet på fyra kilogram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062