23948sdkhjf

Energismarta framtidslösningar på K 2010

Om man i Europa skulle använda konventionella material istället för plast hade energibehovet varit 46 procent större och koldioxidbelastningen 20 miljoner årston mer. Plast är med andra ord både energieffektivt och dessutom en spännande plattform för nya unika applikationsområden, konstaterade Rainer Büschl från BASF nyligen vid en presskonferens i Helsingfors inför höstens K 2010-mässa.
Rainer Büschl, som ingår i utställarkommittén för K 2010 i Düsseldorf, konstaterar samtidigt att plasten redan tagit tätposition inom förnyelsebara energikällor. Och utan plast skulle Kyoto-målsättningen för 2020 helt enkelt inte vara möjlig att genomföra.
Polymera material tillhör med andra ord definitivt framtiden. Därför är behovet stort av en tummelplats där branschens alla aspekter vävs samman. Så mellan den 27 oktober och 3 november är det åter dags för den globala polymerindustrin att komma samman på K 2010 i Düsseldorf för att ta del av ”state of the art” av idag och fingervisningar om vad framtiden kommer att erbjuda.
Årets mantra är precis som förra gången effektivare produktion, med flöden som är energisnålare, kostnadssnåla och med mindre råmaterial. Nyckelord är också biopolymerer, nanoteknologi, hybridmaterial. Med andra ord utmaningar som kräver starkt fokus.
Mässledningen kan redan nu räkna in cirka tre tusen utställare – varav 40 företag från de nordiska länderna. Alla 19 mässhallarna är fyllda och kölistan med eftersläntare som hoppas få plats är som tidigare år välfylld. Trots en fortfarande relativt skakig konjunktur räknar man med 200 000 besökare, det vill säga samma storleksordning som förra gången för tre år sedan.
– Trycket på mässan visar att företagen också i svåra tider inser att det är nödvändigt att vara närvarande på denna gigantiska marknadsplats för branschen, konstaterar Eva Rugenstein som är chef för pressavdelningen hos Messe Düsseldorf GmbH.
Även denna gång är maskiner och kringutrustning de största produktgrupperna, närmare bestämt är 13 av de 19 hallarna fyllda med deras budskap. Under mässdagarna visas specialshowen ”Vision in Plastics” och dagliga diskussioner med framtidsteman av olika slag genomförs med nyckelpersoner i branschen. För att hjälpa besökarna att göra effektivast möjliga besök lanserar mässan Innovation Compass, som är en avancerad sökmotor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094