23948sdkhjf

Borealis säkrar sin position på kabelmarknaden

Öppningsceremonin för Borealis nya miljardinvestering i Stenungsund är avklarad. Anläggningen har kostat knappt fyra miljarder kronor att bygga, och är en fingervisning på att företaget kommit för att stanna på orten. Men genom investeringen säkerställer de framförallt sin position som ledande tillverkare av plast åt den globala kabelmarknaden.
Investeringen på totalt 400 miljoner euro är Borealis största hittills i Europa. Investeringen innebär vidare att Borealis ökar sin totala produktionskapacitet av polyolefiner i Stenungsund från 580.000 till 700.000 ton per år.
Borealis koncernchef Mark Garrett betonade att företaget, lågkonjunkturen till trots, höll fast vid sina investeringsplaner och att han tror på en återhämtning för branschen under år 2011.
-Då kommer vi att vara bättre positionerade än någon annan, sa Garett.
-Att ett så konkurrenskraftigt företag investerar mitt i en lågkonjunktur ger positiva signaler. Investeringen ger inte några nya jobb på företaget men det kommer att generera nya ingångar och framförallt en försäkran om att de jobb som redan finns blir kvar, sa infrastrukturminister Åsa Torstensson till Plastforums redaktör.
Thomas Wegdell är chef för verksamheten i Stenungsund. Han säger att den nya anläggningen, LD5, har en kapaciteten är på 350.000 ton per år. Sedan tidigare finns en anläggning med tre mindre reaktorer på vardera 50.000 ton LDPE per år. Att LD5 är toppmodern och innehåller den senaste tekniken på området råder ingen tvekan. Högtrycksteknologi från BasellLyondell används. Kvaliteterna som ska tillverkas medelst denna är de samma som tillverkas vid den gamla anläggningen, men att uppnå de exakta egenskaps- och renhetskraven kan komma att ta tid. Kraven är extrema. Thomas Wegdell uppskattar att det kommer att ta ungefär ett år för LD5 att bevisa att den klarar att tillverka material som håller de rätta kvalitetskraven. Under den tiden kommer den nya och den gamla anläggningen att köras parallellt. Därefter avvecklas den gamla anläggningen.
Borealis är världens största tillverkare av plast för kabel. Tillväxtpotentialen på området är stor. Affärsområdet är ett av koncernens viktigaste. LD5 är byggd framförallt för tillverkning av plast för högspänningskabel. Inledningsvis planerar de att 15.000 till 20.000 ton ska användas för extra hög spänning, men ambitionen är att volymen ska öka allt eftersom marknaden växer.
Renhetskraven på materialen som ska tillverkas i den nya anläggningen är mycket höga. Det är det kunderna betalar för, säger Wegdell. Föroreningar i den här typen av material skapar störningar i isoleringsfältet, vilket kan få ödesdigra konsekvenser. Renheten står därför i fokus. Inga föroreningskällor som kan komma i kontakt med materialet får förekomma. Förpackningen sker i renrum. Personalen som arbetar här inne måste passera en luftsluss och ha speciella skyddskläder när de vistas i lokalen. Men allt material kommer inte att produceras åt kabelmarknaden. En viss mängd sofistikerade filmkvaliteter kommer också att produceras. Visserligen inte med samma höga krav som de för kabelmarknaden men kvaliteten kommer att vara mycket hög ur filmkvalitetsynpunkt.
-Vi kommer att kunna producera stora mängder LDPE även för förpackningsindustrin till en attraktiv produktionskostnad. Hur stora volymer det kan komma att bli vågar jag inte säga i dagsläget. Det beror helt och håller på hur marknaden för kabelmaterial utvecklas, säger Thomas Wegdell.
Borealis och arabiska oljebolaget ADNOC, som tillsammans äger samriskbolaget Borouge planerar även att bygga motsvarande anläggning i Abu Dhabi. Markarbetet är redan påbörjat och vem som ska stå för ingenjörsjobbet klarlagt. 2013 beräknas anläggning som blir en kopia av LD5 att stå klar. (MaF)


Hans höghet Yousef Omar Bin Yousef koncernchef för ADNOC, infrastrukturminister Åsa Torstensson och Borealis koncernchef Marc Garett deltog alla vid invigningsceremonin.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063