23948sdkhjf

Plastruta sparar energi

En vanlig villa kan spara mycket energi varje år genom att montera en 1 mm tjock skiva av polykarbonat mellan rutorna i ett vanligt tvåglasfönster. På köpet får man bullerdämpning och förbättrat inbrottsskydd.
Metoden med polykarbonatskivor och distanslister kostar några få tusenlappar för en normalvilla och det ger en återbetalning med råge redan andra året för många av de uppvärmningssystem som är vanliga i äldre villor.
– Gamla tvåglasfönster med öppningsbart kopplade bågar är så vanliga i det svenska fastighetsbeståndet att en enkel metod som denna kan ge energibesparingar motsvarande en kärnkraftsreaktor om det gjordes på alla sådana fönster i Sverige som fortfarande har kvar det vanliga glaset, säger Stefan Tall, VD för Stocksundet Byggsystem. Det går inte åt så mycket plast heller, en volym motsvarande en tiondel av Globen vore fullt tillräckligt.
I vanliga fönster har man hittills undvikit plast på grund av att värmeutvidgningskoefficienten är högre än för trä och glas, vilket skulle få en tunnare karbonatplastskiva att bukta sig med konventionella infästningssystem. Det är detta som Stocksundet Byggsystem, i samarbete med Arla Plast AB, har löst genom en metod där distanslister placerade i befintlig spalt mellan bågarna gamla fönster ger ett utrymme där karbonatplastskivan kan röra sig fritt utan någon infästning alls.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079