23948sdkhjf

Spark Safe vann Plastovationer 2009

Det blev ATC AB från Saltsjöbaden som vann Plastovationer 2009. ATC vann den prestigefyllda tävlingen med bidraget Spark Safe – en jordningstång av elektriskt ledande plast. Hederspriser delades ut till Tic Sverige AB och Guldkannan AB.
– Spark Safe har värkt fram under en lång tid sedan jag sett mer eller mindre makalösa försök att hindra olyckor orsakade av gnistbildning. Det känns fantastiskt roligt att juryn sett Spark Safes alla fördelar. Den kommer att göra arbetsmiljön säkrare för alla som arbetar inom kemisk industri och vår förhoppning är att den kommer att bilda en ny säkerhetsgeneration, säger mannen bakom Spark Safe, ATC:s VD Anders Thulin.
Spark Safe är en jordningstång för avledning av statisk elektricitet. Tången ansluts till föremål som kan vara eller bli uppladdade elektrostatiskt.
Spark Safe ersätter motsvarande jordningstång av gjuten aluminium och har enligt Anders Thulin en rad fördelar: Bland annat är den mer ergonomisk, väger lite, den är varm att hålla i även vid låga temperaturer, den är korrosionsfri och tränger igenom färg, rost och smuts och får god kontakt med ytan.
En annan fördel är att jordningstången av plast avleder elektriciteten lagom snabbt så att det inte uppstår gnistor, vilket ofta är fallet med motsvarande produkt av metall.
Juryn för Plastovationer konstaterar att ”på ett intelligent sätt utnyttjas plastens många goda egenskaper, samt en för plast ovanlig egenskap, nämligen elektrisk ledningsförmåga. Detta har gjort det möjligt att i ett plaststycke producera en produkt som är både ergonomisk och funktionell”.
Juryn bestod i år av professor Anders Sjögren, Linköpings Tekniska Högskola, universitetslektor och industridesigner Karl-Axel Andersson, Lunds Tekniska Högskola, försäljningschef Johan Arvidsson, DuPont, marknadschef Dan Hagström, KD Feddersen Norden samt chefredaktör Peter Schulz, Plastforum.
Två hederspriser delades också ut. Det ena gick till Tic Sverige AB för Tic, som är ett fäste för skjortknappar:
”Det här är en lösning på ett klassiskt problem med potential för hela världsmarknaden. Utmaningen ligger i att bryta traditionen och att vidareutveckla funktionen”, konstaterar juryn.
Det andra hederspriset tilldelades Guldkannan AB för Guldkannan Towa:
”Det här är en produkt i tiden med rätt miljötänkande, som kombinerar två funktioner i en med estetisk och tilltalande design. Juryn har dock som förslag att produkten tillverkas av återvunnen plast”, skriver juryn i sin motivering.
Den årligen återkommande tävlingen Plastovationer har instiftats av tidningen Plastforum och är en utmärkelse som utdelas till person eller företag som har använt plast, gummi eller kompositer på ett sådant sätt att andra material kunnat ersättas och ett föremål eller en produkt kunnat göras bättre och billigare.
Huvudkriterium för priset är att plast, gummi eller kompositer ersatt andra material på ett nytt och banbrytande sätt. Föremålet eller produkten kan vara antingen en komponent eller en komplett produkt.
Genom att ersätta ett annat material med föremålet eller produkten ska fördelar ha uppnåtts såsom enklare produktion, kostnadsminskning, användarvänlighet, ökad formfrihet, miljöförbättring etc.
I år arrangerades tävlingen i samarbete med DuPont och med Distrupol som partner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062