Prisregn på SPIFs 50-årsjubileum
Glada vinnare av SPIF nyinstiftade Swedish Plastic Awards. Från vänster: Torbjörn Egerhag och Robert Johansson från KD Feddersen hämtade priserna till årets maskinleverantör och årets distributör, Bim Brandel på Ferbe tog hand om priset till årets verktygsmakare, årets råvaruproducentpris hämtades av Leif Nilsson på Arla Plast och priset för bästa SPIF-samarbete togs om hand av Petri Karhu från Distrupol Nordic. När Svensk Plastindustriförening (SPIF) firade sitt 50-årsjubileum i Jönköping satsades det något alldeles extra. Unga designers premierades och för första gången delades Swedish Plastic Awards ut. Storslam blev det för Värnamoföretaget KD Feddersen som knep två av fyra utmärkelser.
Sven Langenius är en person som betytt väldigt mycket för SPIF. Han var ansvarig för Sveriges Plastfabrikanter (FSP), som föreningen hette tidigare, mellan åren 1963 och fram till pensioneringen 1996, och vd för Svensk Industriförening sedan 1977. Så den historiska tillbakablicken under föreningens första femtio år gjordes med Sven som ciceron. Många igenkännande leenden sprack upp i publiken under bildvisningen och många roliga minnen väcktes till liv.
Dagen innehöll även ett prisregn, där unga designers i samarbete med Konstfack premierades. Design är idag ett viktigt konkurrensmedel så tävlingens tema var ”Tänk plast”. Nyckelord var något för garderoben och miljötänkande. Vinnaren Anton Hoffman presenterade en fiffig strumpautomat som gör uddastrumpor till ett minne blott. Prisutdelningen förrättades av Agne Johansson på Daloplast.
Vid kvällens galamiddag var det dags för nästa omgång utmärkelser. Här tog KD Feddersen Norden AB storslam genom att lägga beslag på två av fyra priser i det nyinstiftade Swedish Plastic Awards. Utmärkelserna bygger på att SPIFs cirka 150 medlemsföretag röstar fram årets vassaste leverantör i olika kategorier. KD Feddersen korades till årets distributör och årets maskinleverantör. Årets verktygsleverantör blev Ferbe AB och till årets råvaruproducent korades Arla Plast AB. Utmärkelsen för bästa SPIF-samarbete kammades hem av Distrupol Nordic AB.
SPIFs branschansvariga Frantzeska Papadopoulou navigerade åhörarna elegant genom jubileumsdagens gedigna konferensprogram, som innehöll en rad informativa och tänkvärda punkter. Bland annat berättade Jukka Silén, från tekniska universitetet i Tampere och tillika Europaordförande i Society of Plastics Engineers (SPE), om framgångsrik plastdesign. Samtidigt passade han på att slå ett slag för den svenska SPE-sektionen som åter håller på att formera sig.
Svensk Industriförenings vd Anders Ekdahl redogjorde för den nystartade organisationen Undexo, vars uppdrag är att skapa ökade förutsättningar för direktexport bland underleverantörerna. Undexo arbetar bland annat för att det ska finnas exportmentorer som kan hjälpa företag som vill exportera till nya marknader och organisationen ska driva frågor om begripliga och hanterbara gemensamma handelsvillkor inom EU. Likaså arbetar man för att regeringen ska prioritera exportsatsningar för små- och medelstora företag genom att bland annat ge Exportrådet ökade resurser riktade till dessa företag. Anders Ekdahl avslutade sitt anförande med att presentera den rykande färska underleverantörsbarometern. Glädjande siffror som visar att vinden vänt och att bättre tider stundar, hela 72 procent av de tillfrågade företagen ökade sin omsättning under årets första kvartal. Motsvarande trend återfanns också när det gäller orderingång och lönsamhet.
Carl-Magnus Fahlcrantz från Swedish Standard Institute (SIS) redde ut frågeställningen om den internationella standardiseringen via SIS/TK 156 Plast är ett smart hjälpmedel för att lättare nå en global marknad. På maskinsidan höll Jochen Mitzler ett anförande som speglade konjunkturläget för olika branschsegment sett ur Krauss-Maffeis perspektiv. Laserskärning och lasersvetsning av plast som framtidstekniker speglades av Per Ekdahl från TH Green & Co, och han visade exempel på en extremt effektiv lösning genom att kombinera svetsning och skärning i samma robot.
Framtidens biopolymerer var temat för Torbjörn Egerhag från KD Feddersen, som berättade att plast från växtriket är här för att stanna och växa på allvar. DSMs ricinoljebaserade polyamid 4.10 EcoPaxx och Akro-Plastics PA 6.10 är exempel på bioplaster med utmärkta egenskaper.
Henrik Eriksson från Polykemi beskrev hur man kan öka konkurrenskraften med hjälp av glasfiberförstärkt polypropen. Viktiga försäkringsaspekter var budskapet i Jan-Åke Claessons anförande, där han gav försäkringsförmedlaren Säkras syn på saken.
Vidare presenterade svensk/tyska Handelskammaren sina resurser och Distrupol Nordic/Acquafil berörde strategiska val för att nå ett långsiktigt hållbarhetsprogram. Avslutningsanförandet hölls av Anna Lundgren från PLUS/Chalmers Industriteknik och det handlade om finansieringsmöjligheter för plastbranschens små och medelstora företag.
I anslutning till konferensen fanns en minimässa som under dagen fungerade som en viktig mötesplats för både plastbearbetare och dess leverantörer.