23948sdkhjf

Bildäck blir knappar

Den första formsprutade produkten av material levererat från Ecorub AB har nu tagits fram. Designlabland i Luleå har tillsammans med Plastteknik i Ostvik utvecklat och börjat tillverka knappar av Ecorubs material.
Det finns ett stort behov av ekologiska produkter inom modebranschen. Men modebranschen kräver även snygg design. Detta ledde fram till designstrategen Sara J:son Lindmarks plan att skapa en serie trendiga produkter av Ecorubs återbrukade material. Först ut är svarta knappar för allt från skjortor till jackor. Knapparna kan tillverkas med präglade logotyper och namn.
Knapparna är tillverkade av ett biokompositmaterial som består av återvunna polymerer i form av plaster, gummipulver från kasserade bildäck samt trämjöl. Nästa produkt blir en jeansknapp då särskilt starka svenska jeansvarumärken söker ekologiskt hållbara material.
Det är Plastteknik i Ostvik och Gunnar Larsson som konstruerat verktygen och som tillverkat provserien. Gunnar ser stora möjligheter med detta nya material för en rad olika produkter.
– Knappar väger ju inte så mycket så några stora leveranser blir det inte av detta, säger Ecorubs VD Åke Paulsson. Men det är ett bevis för att teknologin fungerar och visar att materialet går att använda där man nästan minst kan ana det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079