23948sdkhjf

Modernaste plaståtervinningen i drift i Småland

Plaståtervinningsanläggningen i Lanna, utanför Värnamo, är nu åter i drift efter den omfattande branden i juni förra året. Efter branden har en helt ny anläggning byggts upp, som är den modernaste i sitt slag i Europa.
Vid 11-tiden, måndagen den 29 juni 2009 utbröt en brand på Swerec i Lanna, utanför Värnamo, orsakat av en maskin i produktionen. Branden var omfattande och huvuddelen av produktionen blev helt ödelagd.
Nu står Europas modernaste plaståtervinningsanläggning på samma plats där det för mindre än ett år sedan bara fanns aska kvar. Riktlinjerna för återuppbyggnaden påbörjades redan samma kväll som branden utbröt.
– Med ett stort engagemang från våra kunder, kommunala instanser, försäkringsbolag, leverantörer och personal är Swerec nu åter Skandinaviens ledande företag inom plaståtervinning och vår position på marknaden stärks kontinuerligt säger Jörgen Sabel, VD för Swerec AB.
Återvinningsanläggningen hanterar transporter och ordrar, ankommande material vägs på fordonsvåg, råvaror från industrin krossas och mals. Den automatiska sorteringen av hushållsplast matas med råmaterial samtidigt som hushållsplasten sorteras som folie och hårda fraktioner och därefter sorteras plasten i olika plastkvaliteter med hjälp av högteknologisk infraröd teknik.
En manuell kvalitetskontroll av det sorterade materialet görs för att sedan vidare tvättas i Swerecs anläggning eller komprimeras till balar för försäljning till andra återvinnare i Sverige eller Europa. Slutprodukter lastas på lastbil och vägs ut för transport till kunderna.
Swerec AB finns sedan 1992 i Lanna i Värnamo kommun. Företaget startade sin nuvarande verksamhet 1986. Antalet anställda är omkring 50.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078