23948sdkhjf

Plast minskar utsläpp av växthusgaser

En ny studie visar att användning av plast i EU:s 27 medlemsländer plus Norge och Schweiz tillsammans minskar utsläppen av växthusgaser med 120 miljoner ton per år. Det är dubbelt så mycket som Sveriges totala utsläpp.
173 plastprodukter har studerats under hela sin livscykel och jämförts med alternativa material. Användningsområdena som analyserats är förpackningar, transportsektorn, bygg och anläggning och miljöprodukter som solpaneler och vindkraftverk.
– Resultatet kommer nog som en överraskning för många eftersom den ger en helt annan bild av plasternas miljöpåverkan än vad många har, säger Lena Lundberg på Plast- & Kemiföretagen. Tänk att plasterna sparar så mycket som 120 miljoner ton växthusgaser. Det motsvarar 38 procent av Kyoto-målet för minskning av utsläpp av dessa.
Rapporten granskas för närvarande av experter på livscykelanalyser och den kommer att släppas i sin helhet i juni, men redan nu har resultaten presenterats under en debatt i Europaparlamentet i Bryssel.
– Metodiken som studien har använt kommer mycket lägligt. Klimatförändringarna som fenomen är så allvarligt att vi inte har råd med grundlösa antaganden och populistiska slagord, kommenterade den finska parlamentarikern Eija-Riitta Korhola. Vi behöver fakta och välgrundade bevis på som grund för vår lagstiftning.
Forskningen, som genomförts av det välrenommerade österrikiska konsultföretaget Denkstatt ger den tydligaste bilden hittills av CO2-utsläppen av plastprodukter i förhållande till alternativa material. Rapporten visar att
användningen av plast i EU:s 27 medlemsländer plus Norge och Schweiz möjliggör energibesparingar på 2 300 miljoner GJ per år, vilket motsvarar 50 miljoner ton råolja eller 194 mycket stora oljetankfartyg. 46 miljoner bilar kan köras på den energi som användningen av plast sparar in.
Plastprodukter förhindrar också utsläppen av 120 miljoner ton växthusgaser per år, vilket motsvarar dubbelt så mycket som Sveriges utsläpp eller 38 procent av Kyoto-målet om minskning av utsläpp av växthusgaser
De koldioxidutsläpp som en genomsnittlig konsument orsakar uppgår till cirka 14 ton CO2 per invånare. Endast 1,3 procent - eller 170 kg – härrör från plast.
Att ersätta plastprodukter med alternativa material ökar energiförbrukningen med 46 procent (över hela livscykeln för plastprodukter) och ökar utsläppen av växthusgaser med 50 procent.
Undersökningen har titeln "Plasternas bidrag till klimatskydd” och har finansierats av den europeiska plastindustrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11