23948sdkhjf

Kompetenspool tryggar plastjobb

Den svenska plastbranschen tänker införa en troligen världsunik modell för jobbfördelning och kompetensutveckling. Lösningen kallas kompetenspoolen och innebär i princip att företagen inom branschen kan byta personal med varandra på ett ordnat sätt. När det finns övertalighet på ett ställe och arbetskraftsefterfrågan på ett annat flyttas personal med garanterad kompetens inom poolen så att alla företag alltid har perfekt balans när det gäller kapacitet och lönekostnader.
Det ska vara utvecklande och tryggt att jobba inom plastindustrin. Därför lanserar Polymercentrum nu en helt ny lösning som gör svensk plastindustri mer konkurrenskraftig och flexibel, samtidigt som de anställda i plastindustrin får tryggare anställningar. Såväl fack som arbetsförmedling välkomnar Polymercentrums initiativ.
Polymercentrum Sverige AB, som är en branschorganisation ägd av svensk plastindustri, etablerar nu Polymercentrums kompetenspool. Grundtanken är att anställda inom plastindustrin ska få tryggare jobb samtidigt som företagen inte behöver stå utan utbildad och kompetent personal.
Kompetenspoolen fungerar så att under ledning av Polymercentrum lånar företag med tillfällig övertalighet ut personal till företag som tillfälligt har behov av arbetskraft. Samtidigt ser Polymercentrum till att den personal som lånas ut eller in har rätt kompetens, är så inte fallet utbildas personalen.
Det här är en helt ny lösning på den svenska arbetsmarknaden och syftar till att behålla kompetens och samtidigt göra svensk plastindustri mer konkurrenskraftig och flexibel i bemanningsfrågor.
De senaste åren har Polymercentrum, genom att aktivt jobba med kompetensutveckling, utbildningssystem och yrkescertifiering, tagit ett grepp om utbildningsfrågor för plastindustrin. Kompetenspoolen är ett naturligt steg i den utvecklingen, då syftet är att bevara kompetenser i branschen.
Samarbete har inletts med Arbetsförmedling och förmedlingsföretag och samtal har även förts med facket, vilka ställer sig mycket positiva till idén.
– Genom att sjösätta kompetenspoolen, visar vi de anställda i medlemsföretagen och annan tillgänglig arbetskraft, att den polymerbearbetande industrin är en trygg och framåtsträvande bransch att utvecklas i, säger Eric Anderzon, som är initiativtagare till projektet samt ledamot i Polymercentrums styrelse.
Kompetenspoolen består i sin helhet av tre delar; dels förmedling av personal mellan medlemsföretagen vid under- och/eller övertalighet, dels rekrytering och utbildning av extern arbetskraft, samt i förekommande fall anpassning med teoretisk kompetensutveckling.
– Ambitionen är att alla personer som passerar systemet ska valideras och få ett kvitto på vad man kan. Detta kan sedan jämföras mot aktuell efterfrågan. När efterfrågan på viss kompetens är större än tillgång ges möjlighet till utbildning, förklarar Joachim Henningsson, verksamhetsansvarig för Polymercentrum Sverige AB.
– Detta är ett mycket intressant och nytt sätt att arbeta på som vi välkomnar, säger Linda Schön, områdeschef på Arbetsförmedlingen för Värnamo, Gislaved och Gnosjö.
– Ett mycket intressant initiativ som kommer att ge helt nya möjligheter för oss som bemanningsföretag. Det säger Bengt Ström och Niklas Andersson, representanter för de två bemanningsföretagen, SOS respektive Junic, som ska administrera förmedlingen.
– Detta ser vi som mycket positivt, något vi gärna ställer oss bakom, säger Glenn Abrahamsson och Tony Hansen på IF Metall i Gislaved.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078