23948sdkhjf

Plast med minne

En forskare vid General Motors har fått en polymer att ”minnas” tre olika distinkta skepnader. Beroende av temperatur skiftar den mellan en längre, en kortare och en böjd form.
Ett minnesmaterial kan på ett nästan magiskt vis byta form beroende på vilken temperatur eller fuktighet materialet har. Värms en spiral av en minnesmetall kan den exempelvis plötsligt expandera till en längre spiral. Detta kan till exempel utnyttjas inom rymdtekniken för att få en rymdsond att veckla ut sina solpaneler.
Förutom metaller har forskare utvecklat polymerer som kan byta skepnad. Hittills har dessa bara kunnat anta två olika distinkta former. Men nu har en forskare, Tao Xie, vid General Motors i Warren, Michigan, USA, fått en plast att anta minst tre olika former, en längre, en kortare och en böjd, beroende av temperatur. Det rapporterar chemicalnet.se.
Materialet han använde kallas Nafion eller PFSA (perfluorosulphonic acid ionomer) och används bland annat i bränsleceller. Tao Xie rapportar om sina resultat i tidskriften Nature.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062