23948sdkhjf

MIT utvecklar polyeten som leder värme – åt ett håll!

Ett forskarlag vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utvecklat en metod som gör att polyeten leder värme men samtidigt är elektriskt isolerande. Tekniken gör det möjligt att leda värme åt bara ett håll.
Så gott som alla material som består av långa molekylkedjor är termiskt och elektriskt isolerande men forskarna hos MIT har visat att det går att modifiera den egenskapen. Genom att orientera molekylerna i samma riktning har de fått fram en polyeten som dels leder värme, men bara i en riktning, dels är elektriskt isolerande.
Enligt forskarna Gang Chen och Carl Richard Soderberg finns det en lång rad applikationer för värmeledande polyeten. Uppenbart är applikationer i elektronik där det gäller att leda bort värme men där elektrisk isolering är en fördel. En annan applikation är inom solcellstekniken.
Enkelt beskrivet förändras polyetenets egenskaper genom att det dras ut i flera omgångar, varpå molekylerna orienteras i en riktning.
Än så länge har bara material framställts i laboratorieskala men forskarna hoppas nu kunna skala upp tekniken så att man ska kunna producera större skivor. Ännu är det dock osäkert hur skalbar tekniken är och hur egenskaperna beter sig i riktiga applikationer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078