23948sdkhjf

Småföretag granskas av Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket kommer att genomföra en extra granskning av mindre företag inom bl a plast- och gummiindustrin. Inspektionerna görs för att minska arbetsolyckorna och få småföretagen att bli bättre på arbetsmiljöarbete.
Det är tillverkningsföretag inom bl a plast och gummi som inte blivit inspekterade efter 2007, som nu får besök. Till övervägande delen handlar det om mindre företag med högst tio anställda.
Företagen kommer i dagarna att få ett brev från
Arbetsmiljöverket med information om hur riskbedömningar ska göras. Inspektionerna genomförs sedan på ett enhetligt sätt utifrån ett gemensamt tillsynsmaterial och följs upp genom återbesök och en enkät till besökta arbetsställen tidigt nästa år.
– Vi kommer att titta på de faktiska arbetsförhållandena, säger avdelningschef Gunnel Crona vid Arbetsmiljöverket. Har de undersökt riskerna i sin verksamhet? Har man vidtagit några förebyggande åtgärder för att undvika att någon kommer till skada? Ser man till att arbetstagarna vet hur arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt?
– Självklart ska vi också påpeka vinsterna med ett bra arbetsmiljöarbete. De små företagen är ofta sårbarare och klarar sämre av sjukfrånvaro. Produktionen påverkas negativt. Om någon råkar ut för en allvarlig olycka, kan det vara både dyrt och svårt att hitta en fullgod ersättare.
Åren 2005-2009 anmäldes totalt 144 000 arbetsolyckor i landet. 36 000 av dessa, eller en fjärdedel, inträffade inom tillverkningsindustrin. 80 procent av de olycksdrabbade var män. Under samma femårsperiod anmäldes 15 000 arbetssjukdomar inom tillverkningsindustrin, av vilka en tredjedel drabbade kvinnor och två tredjedelar män. Tillverkningsindustrins andel av inrapporterade arbetssjukdomar uppgick även den till en fjärdedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078