23948sdkhjf

Pilotfabrik för bioplast invigd

Xylophane har invigt en pilotfabrik i Bohus norr om Göteborg. I pilotanläggningen ska bolaget trimma produktionsprocessen och skaffa sig erfarenheter inför framtida fullskalig kommersiell produktion.
Xylophane har utvecklat ett biobaserat förpackningsmaterial för livsmedel. Innovationen som företaget bygger sin produkt på är kolhydraten xylan. Den kan användas som barriär mot syre, fett och aromämnen, vilket gör att den passar utmärkt för livsmedel.
Råmaterialet i tillverkningen finns i restprodukter från spannmål, som skaldelar från vete eller korn. Skaldelarna har hittills saknat industriellt värde och används idag som utfyllnad i djurfoder.
Idén att använda xylan som förpackningsmaterial kom under ett forskningsprojekt på Chalmers tekniska högskola. För att vidareutveckla idén grundade forskarna Xylophane. Därefter har bolaget bedrivit sin verksamhet vid företagsinkubatorn Chalmers Innovation.
– De har en lång resa kvar innan de kan slå igenom stort på den kommersiella marknaden, men de har väldigt goda chanser att lyckas. Deras material, som är förnybart, kan ersätta aluminium och oljebaserade material som plast. Det är en viktig konkurrensfördel, anser Olle Stenberg som är VD för Chalmers Innovation.
Nu börjar arbetet för Xylophane att testa att produktionen fungerar i en industriell produktion. I den nya pilotanläggningen blir det också viktigt att optimera de olika stegen i tillverkningsprocessen.
– Vi ska ha en så effektiv anläggning som möjligt innan vi tar beslut att bygga en fullskalig anläggning för att kunna sälja vår produkt kommersiellt. Lyckas vi med detta så är det positivt för svensk industri, för här finns både råvaran och kunnandet, säger Håkan Grubb, VD på Xylophane.
Pilotanläggningen har kunnat byggas tack vare en nyemission i januari förra året, vilket gav 34,5 miljoner kronor. En fullskaleanläggning skulle kräva ett tillskott på ytterligare drygt 100 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064