23948sdkhjf

2009 ett av Bayers starkaste år

Förra året var ett av Bayer-koncernens kraftfullaste år, trots en tillbakagång. Rörelseresultatet före avskrivningar blev 6 472 miljoner euro, vilket är tredje bästa i Bayers historia.
Bayers försäljning backade under förra året med 5,5 procent och rörelseresultatet före avskrivningar minskade med 6,6 procent.
Inom affärsområdet Material Science befann sig de högpresterande konstruktionsplasterna under stark press förra året. Området backade totalt med 22,8 procent och försäljningen slutade på 7 520 miljoner euro. Minskningen beror till lika delar på lägre försäljningspris och mindre försäljningsvolymer.
– Försäljningen störtdök i början av 2009, men återhämtade sig successivt under året och speciellt fjärde kvartalet visade en generell återhämtning, konstaterar koncernchefen Werner Wenning.
Försäljningen av råmaterial för polyuretan sjönk med 27,4 procent, högpresterande polykarbonater tappade 22,8 procent och enheten för beläggning, adhesiver och specialmaterial minskade med 19,5 procent.
Även den nordiska verksamheten – som omfattar Sverige, Danmark, Norge och Baltikum – drabbades av förra årets minskade efterfågan på plastråvaror. Omsättningen för Material Science föll från 174 miljoner euro till 115 miljoner euro. Det innebär att Material Science svarade för drygt 27 procent av Bayers omsättning i Norden.
Werner Wenning underströk vid presskonferensen att det starka resultatet för 2009 inte hade varit möjligt utan de ansträngningar som gjorts under tidigare år för att inrikta verksamheten på innovation och tillväxt för att säkerställa konkurrenskraften. Dessa ansträngningar började år 2002 med den största omorganisationen i Bayers historia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063