23948sdkhjf

Polykemi sparar energimiljoner

Polykemi i Ystad sparar motsvarande 3,5 miljoner kronor om året genom att med enkla metoder dra ner på energianvändningen. Energibesparingsarbetet har uppmärksammats i ett inslag av SVT och Sydnytt.
För tretton år sedan gjordes den första energiinventeringen hos Polykemi och en rad energiförluster upptäcktes. Läckor i tryckluftsystemet, onödig belysning och spillvärme var några exempel som bidrog till en ineffektiv energianvändning.
– Exempelvis kostar ett hål stort som en tändsticka nästan 40 000 kronor om året, säger Roland Persson är drift- och underhållschef och den som lett arbetet att leta upp energitjuvarna. Den stora energislukaren var spillvärme från produktionen och idag använder man den till att värma fastigheten på 22 000 kvadratmeter.
Senaste årens energieffektivisering har med andra ord gett betydande resultat – förutom en billigare produktion uppnås även större tillförlitlighet i processen. Besparingen är cirka 3,4 miljoner kronor och 3 400 MWh. Detta motsvararungefär 240 normalstora villors årsförbrukning.
Länsstyrelsen i Skåne och Energikontoret drar nu igång med en informationskampanj för att lära ut enkla metoder som minskar energiförbrukningen. Företag som vill kartlägga sin energianvändning kommer dessutom att kunna söka pengar hos Energimyndigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064