23948sdkhjf

Bisfenol A problem för dryckesburkar

Larmrapporter om plastkemikalien bisfenol A har riktat blickarna mot framför allt nappflaskor av polykarbonat. Men kemikalien finns också i de epoxibaserade lacker som används i öl- och läskburkar av metall.
Framför allt i USA har tillverkare av nappflaskor och hushållsgods av polykarbonat hamnat i fokus i debatten kring bisfenol A (BPA). Plastkemikalien BPA finns nämligen i polykarbonat och framför allt vid högre temperaturer finns det risk att BPA kan gå över från plasten till livsmedlet.
Nu riktas dock blickarna även mot dryckesburkar av metall. De är nämligen lackade på insidan med en epoxibaserad lack och i epoxi förekommer också BPA.
Medan tillverkare av nappflaskor kan gå över till alternativa material finns det i dag ingenting som kan ersätta epoxi-fenollacken i dryckesburkarna. Enligt tidningen Washington Post, som talat med tillverkare av dryckesburkar, kommer det att ta många år och kosta många miljoner innan det finns fungerande alternativ till den epoxibaserade lacken.
Försök har gjorts med alternativ men det har blivit väsentligt dyrare och fungerar bara på vissa ”snälla” drycker.
I ett uttalande konstaterar dock den amerikanska branschorganisationen för metallförpackningar att dagens dryckesburkar är hälsomässigt helt säkra.
Det finns misstankar att bisfenol A bl a kan orsaka fosterskador men det finns också undersökningar som motsäger detta. Ännu har inga nationella myndigheter förbjudit plaster eller lacker som innehåller BPA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094