23948sdkhjf

Belönad tapet räddar liv

För andra gången får APC Composit AB kliva upp på scenen när den prestigefyllda komposittävlingen JEC Innovation Awards delas ut i Paris i april. Det svenska bolaget får priset för att ha utvecklat en komposittapet som kan förutsäga jordbävningar och motverka husras.
Tillsammans med bland annat det italienska konsultföretaget D’Appolonia SpA har APC Composit i Luleå utvecklat ett tunt laminat, ungefär som en vävtapet, som kan känna av små rörelser och sprickbildningar i t ex en tegelvägg. Eftersom sådana små rörelser kommer före en större jordbävning kan den seismiska tapeten varna i tid så att husets invånare hinner sätta sig i säkerhet.
APC Composites har i det här projektet svarat för att utveckla och producera själva tapeten, som bland annat innehåller en optisk fiber som fungerar som givare som känner av små tidiga rörelser.
Komposittapen har också den egenskapen att den förstärker och gör byggnaden mer motståndskraftig mot jordskalv. Väggarna hålls samman och rasar inte ihop.
– Det här är en relativt billig teknik som kan rädda liv, konstaterar APC Composites utvecklingschef Tord Gustafsson. Han har också varit med och utvecklat en geotextil, som bygger på samma princip som tapeten, som läggs i marken och som kan förutsäga t ex jordskred.
Övriga som varit med i utvecklingsarbetet av den seismiska tapeten är, förutom APC Composites och D’Appolonia, Sächsisches Textilforschungsinstitut i Tyskland, Karl Mayer Malimo Textilmaschinenfabrik GmbH, också i Tyskland, samt ett trettiotal laboratorier och institut runt om i Europa.
APC Composit har tidigare fått en utmärkelse i JEC Innovation Awards. Den gången var det för utvecklingen av ett lastbilssläp av kompositmaterial.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062