23948sdkhjf

Clariant tvingas dra ner

Additiv- och specialkemikalietillverkaren Clariant drar ner antalet anställda med 500 personer. Detta efter att ha tappat 18 procent av sin försäljning under 2009. Bolaget tror bara på en försiktig tillväxt under 2010.
Den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen i kombination strukturella problem i branschen gjorde 2009 till ett besvärligt år för schweiziska Clariant, som är en av världens ledande tillverkare av bl a additiver, masterbatch och pigment till plastindustrin.
Under förra året minskade Clariant sin försäljning med 18 procent till 6,6 miljarder schweiziska francs och resultatet landade på minus 194 miljoner francs.
In i det längsta har Clariants ledning försökt undvika personalnerdragningar, bland annat genom att införa temporära nerdragningar och korttidsarbete, men eftersom tillväxten för i år väntas bli svag väljer bolaget nu att säga upp 500 anställda, varav 400 i Schweiz.
Trots att sista delen av 2009 utvecklades relativt bra tror inte Clariant att affärerna tar ordentlig fart under detta året. Strukturproblem i branschen gör att tillväxten i Europa och Nordamerika blir svag eller t o m negativ. Däremot kommer Asien, med Kina i spetsen, och Latinamerika att vara tillväxtmarknader för Clariant.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.47