23948sdkhjf

Bioplaster växer snabbt

Produktionen av bioplaster kommer att växa kraftigt de närmaste åren. Dagens globala produktionskapacitet på 568 000 ton bioplaster kommer att öka till 964 000 ton redan nästa år.
Det är en mycket kraftig tillväxt för bioplaster som branschorganisationen European Bioplastics förutser. Idag finns det i världen en total produktionskapacitet på 568 000 ton per år. Redan nästa år räknar European Bioplastics med att produktionskapaciteten ska vara uppe i 964 000 årston för att året därpå, 2012, vara uppe i 1,44 miljoner årston och ytterligare ett år senare, 2013, notera 1,46 miljoner årston.
Det är framför allt stora bolag med globala varumärken som nu driver utvecklingen av bioplaster, konstaterar European Bioplastics ordförande Andy Sweetman. Några exempel är Coca-Colas satsning på en flaska som till en del är gjord av bioplast, Samsung som har introducerat en mobiltelefon delvis tillverkad av bioplast och biltillverkaren Hyundai, som satsar på PLA i interiören i kommande modeller.
Bland de plastproducerande bolag som nu satsar stort på att bygga ut produktionskapaciteten nämner European Bioplastics Nature Works, som nyligen har fördubblat sin produktionskapacitet och Braskem som satsar på tillverkning av biobaserad polyeten.
Andy Sweetman konstaterar dock att det är långt kvar innan man kan tala om bioplaster som en konkurrent till konventionella oljebaserade plaster.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063