23948sdkhjf

Plast ska stoppa fylleskador

I Storbritannien ska en ny typ av ölglas få stopp på de 87 000 skador som varje år orsakas av slagsmål och överfall med ölglas som tillhygge. Lösningen är – plast.
Det traditionella pint-glaset i brittiska pubbar och barer kan tyckas nog så harmlöst men det är i själva verket ett stort skadeproblem. Årligen skadas nämligen omkring 87 000 personer på grund av slagsmål och attacker med de pittoreska glasen. Skärskador i bland annat ansiktet orsakar ofta stort lidande för de drabbade.
Som ett sätt att få stopp på skadorna vill de brittiska myndigheterna nu att mindre farliga ölglas används. Regeringens program Design Out Crime har därför tagit fram två förslag till mer säkra glas, berättar tidningen Plastics & Rubber Weekly.
I båda fallen har man fått ta till plast för att göra glasen säkrare. Glass Plus är ett ölglas som ser ut som det traditionella pint-glaset men på insidan finns en beläggning med en biopolymer. Beläggningen håller samman glasskärvorna om glaset krossas och förhindrar att vassa kanter bildas. Twin Wall tillverkas av två tunna glasskikt med ett plastskikt emellan. Det gör att det nästa är omöjligt att krossa glaset och skulle så ändå ske så håller plastskiktet effektivt ihop glasskärvorna.
Båda pint-glasen ska nu testas ordentligt och utvärderas.
Även om alkoholrelaterade skador där glas varit inblandade minskat med 33 procent sedan 1997 skadas ändå 87 000 personer varje år i Storbritannien på det här sättet. Förutom lidandet som skadorna orsakar, räknar de brittiska myndigheterna med att skadorna årligen kostar samhället cirka 2,7 miljarder pund, vilket motsvarar drygt 30 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062