Plast orsak till fetma?
Orsakar bisfenol A fetma? Det finns tecken som tyder på att den relativt vanliga plastkemikalien redan vid låga doser leder till ökad mängd bukfett. Forskning i Uppsala ska nu ta reda på hur det ligger till.
– Vår hypotes är att BPA påverkar fettomsättningen redan vid mycket låga doser. Detta kan leda till ökad mängd bukfett som i sin tur är kopplat till högt blodtryck, störda blodfetter, samt diabetes, och därmed till framtida hjärt-kärlsjukdom, säger Monica Lind.
I fokus för projektet står kemikalien bisfenol A (BPA). Det är en fettlöslig och östrogenhärmande substans som används vid tillverkning av plaster som polykarbonat och epoxy. Kemikalien finns bland annat i den epoxylack som finns på insidan av konservburkar och i många hushållsartiklar av polykarbonat, bland annat i nappflaskor.
Djurstudier har visat att exponering för BPA i fosterstadiet bland annat kan innebära en påverkan på beteende, reproduktion och hjärnans utveckling samt risk för fetma och cancer. Monica Lind ska använda anslaget från Formas för att försöka ta reda på om exponering för BPA bidrar till uppkomst av fetma och hjärt-kärlsjukdom.
Vilka effekter som är väsentliga för människors hälsa, samt vilka halter av BPA som ger skadliga effekter, är frågor som är mycket omdebatterade. Kanadensiska hälsovårdsmyndigheten har redan för ett år sedan förbjudit användning av BPA i nappflaskor medan motsvarande amerikanska och europeiska myndigheter ännu inte fattat något beslut i frågan.
Nyligen beviljade amerikanska forskningsfinansiären NIH och det amerikanska naturvårdsverket ett stort anslag till ett 20-tal forskargrupper i USA för studier om BPA:s påverkan på hälsa. Monica Lind har varit i kontakt med koordinatorn för dessa amerikanska forskargrupper och åker på måndag till USA för att träffa dem.