23948sdkhjf

Borealis går in i Nova Chemicals

Det är nu klart att investmentbolaget IPIC tar över plast- och kemiföretaget Nova Chemicals. Affären innebär samtidigt att Borealis köper 24,9 procent av Nova Chemicals, som i sin tur är hälftenägare av polystyrentillverkningen i Trelleborg.
Uppgörelsen mellan International Petroleum Investment Corporation (IPIC) i Abu Dhabi och Nova Chemicals har varit klar sedan flera månader men affären förutsatte ett godkännande från EU-kommissionen, vilket nu har kommit.
Därmed slutförs affären som innebär att IPEC tar full kontroll över det kanadensiska bolaget. Det gör man tillsammans med österrikiska OMV, som är delägt av IPIC. Till ny styrelseordförande för Nova Chemicals har t ex Gerhard Roiss från OMV utsetts.
Som en del av affären ska Borealis, som i sin tur ägs av IPIC och OMV, köpa 24,9 procent av aktierna i Nova Chemicals. Detta för att bättre samordna verksamheterna mellan bolagen. Borealis styrelseordförande Mark Garrett tar också plats i Nova Chemicals styrelse.
Nova Chemicals ingår också i ett joint venture med Ineos där de båda bolagens verksamheter inom polystyren har samlats. Här ingår bland annat polystyrentillverkningen i Trelleborg. Vad det kommer att innebära på sikt finns det dock ingen information om.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078