23948sdkhjf

BMW storsatsar på kolfiber

BMW satsar tillsammans med SGL Group nära 2,4 miljarder kronor på att bygga upp egen produktion av kolfiber och kolfiberväv. Satsningen är en del av BMW:s planer på att bygga en liten lätt elhybridbil.
Som första biltillverkare satsar nu BMW på egen produktion av kolfiber. Tillsammans med SGL Group bildar den bayerska biltillverkaren ett gemensamt bolag som årligen ska producera ”flera tusen ton” kolfiber per år. BMW kommer att äga 49 procent medan kolfibertillverkaren SGL äger resten.
Inledningsvis kommer BMW och SGL att bygga en fabrik för kolfibertillverkning i Nordamerika och en fabrik i Tyskland för efterbehandling. I detta första skede rör det sig om en investering på 90 miljoner euro, d v s nära 1 miljard kronor. Hela satsningen beräknas kosta de båda bolagen omkring 230 miljoner euro.
Det första spadtaget tas under nästa år och produktionen planeras starta omkring 2015. Då ska tillverkningen sysselsätta drygt 180 personer.
– Detta joint venture med BMW är en milstolpe för användningen av kolfiber i industriell skala inom bilindustrin, konstaterar SGL:s koncernchef Robert Koehler i en kommentar. För första gången kommer kolfiber att spela en viktig roll i en serieproducerad bil. Kolfiber kommer att spela en allt viktigare roll när det gäller att byta till lättare material i framtidens bilar.
Den kolfiberkapacitet som nu byggs ska i första hand användas till BMW:s storsatsning Megacity Vehicle. Det ska enligt planerna bli en liten och lätt elhybridbil för stadstrafik. På sikt kommer sannolikt kolfiber även att användas i andra nya modeller från den tyska biltillverkaren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064