23948sdkhjf

PET-återvinning slår rekord

Allt fler PET-flaskor återvinns i Europa. Förra året ökade återvinningen med elva procent, vilket innebar att 46 procent av alla PET-flaskor samlades in för vidare återvinning. Marknaden för återvunnen PET har dock minskat p g a den ekonomiska krisen.
Sammanlagt samlades 1,26 miljoner ton PET-flaskor in i Europa under 2008. Det visar färska siffror från branschorganisationen Petcore. Det innebär en insamlingsgrad på 46 procent, vilket är nytt rekord.
Det mesta av de insamlade PET-flaskorna tas om hand. 75 procent är ren PET som kan användas till nya produkter, som folie och nya flaskor. Resterande 25 procent är skruvkorkar, etiketter, rester från innehållet och allehanda föroreningar.
Samtidigt som återvinningen ökar, minskar efterfrågan på återvunnen PET, konstaterar Petcore. Framför allt har efterfrågan från foliemarknaden minskat som en effekt av lågkonjunkturen. Den har minskat med hela 22 procent men samtidigt har formblåsare efterfrågat mer retur-PET, liksom tillverkare av plastband för bandning av gods.
Petcores styrelseordförande Roberto Bertaggia säger i en kommentar att han är mycket nöjd med den höga återvinningsgraden och konstaterar samtidigt att man redan idag är mycket när de 50 procent materialåtervinning som föreskrivs av EU 2020.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328