23948sdkhjf

Positivt för plastbranschen

Efter en kraftig nedgång under vinterhalvåret 2008–2009 visar nu den europeiska plastbranschen tecken på stabilisering och positiv tillväxt. Det konstaterar branschorganisationen Plast- och Kemiföretagen.
Under hela förra året exporterades fler produkter och mer plastråvara än det importerades, trots att tillverkningen av plastprodukter i Europa sjönk.
Den ekonomiska situationen skiljer mellan olika delar av plastbranschen i de 27 EU-länderna. Återhämtningen är tydligast när det gäller tillverkningen av plastråvaror, medan det för produktionen av plastprodukter snarare är en stabilisering av läget, skriver Plast- och Kemiföretagen i ett pressmeddelande.
För maskinleverantörerna har dock produktionen fortsatt att sjunka eftersom viljan att investera inte riktigt har kommit igång.
Priset på plastråvarorna sjönk kraftigt under lågkonjunkturen, men har sedan några månader tillbaka börjat öka igen. Viktiga kundgrupper för plastindustrin har börjat återhämta sig, som bilindustrin, medan förpackningssidan, som är det största användningsområdet, aldrig riktigt påverkades. Byggsektorn och elektronikindustrin lider fortfarande av lågkonjunkturen.
Trots att tillverkningen av plastprodukter i Europa sjönk med 7,5 procent förra året exporterades fler produkter och mer plastråvara än det importerades. Plastbranschen bidrog därför till att minska handelsunderskottet med 13 miljarder euro.
– En anledning till att det går bra för plastbranschen är att det är en bransch med stor innovationskraft, säger Lena Lundberg på Plast- och Kemiföretagen. Att plastbranschen till och med lyckats öka handelsöverskottet inom sitt område när industrin som helhet fått ökat underskott, beror på ett konstant fokus på kostnadseffektivitet, kvalitetstänkande och teknikutveckling, tillsammans med kundfokus och innovationstänkande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08