23948sdkhjf

Swerec fick storordern från plaståtervinningen

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har valt plaståtervinningsföretaget Swerec som mottagare av merparten av de plastförpackningar som insamlas i FTI:s rikstäckande återvinningssystem.
Av de cirka 35 000 ton mjuka och hårda plastförpackningar som samlas för materialåtervinning kommer Swerec att ta emot 20 000 ton. Avtalet träder i kraft i februari 2010 och gäller i fem år.
Upphandling av återvinningsföretag för resterande 15 000 ton pågår och avtalen planeras omfatta 1–2 år. Därefter planeras en ny kompletterande upphandling för att möta en förväntad volymtillväxt. FTI bedömer att insamlingen om några år kan uppgå till 40 000 till 45 000 ton, skriver FTI i ett pressmedelande.
– Materialåtervinning av plastförpackningar ger stora miljövinster och vi vill därför öka insamlingen. Samtidigt krävs ökad industrikapacitet för att återvinna förpackningarna och det får vi med Swerec. De fullföljer nu återuppbyggnaden av den nedbrunna anläggningen i Bredaryd och ger oss tillgång till en av Europas modernaste plaståtervinningsanläggningar, säger John Strand, VD för FTI, i en kommentar.
Plastförpackningarna från FTIs återvinningsstationer går först till närmaste balningsanläggning där de komprimeras innan de sänds till Swerecs anläggning. Där skiljs föroreningar och icke återvinningsbart material bort, varefter plasten processas och separeras i olika kvaliteter. De går sedan vidare som plastråvara till tillverkare av plastförpackningar eller andra plastprodukter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094