23948sdkhjf

”Snabb återhämtning för plast”

Europas termoplastproducerande industri återhämtar sig i snabb takt. Fjärde kvartalet i år kommer att bli mycket starkt, förutspår konsultföretaget AMI. Det beror bl a på att plastbearbetarna nu åter köper plast och lägger på lager.
– Fjärde kvartalet 2008 var ett av de värsta någonsin med en efterfrågeminskning på 25 procent och kraftiga orderras på det mesta från fordonskomponenter till förpackningar, säger AMI:s John Nash.
Den bearbetande industrin fortsatte att ta från sina lager under första kvartalet 2009, vilket ledde till en volymminskning på 15 procent vid halvårsskiftet, jämfört med föregående år, konstaterar AMI.
– Eftersom mycket av volymtappet sista kvartalet 2008 berodde på att man tog från sina lager, tror vi att vi kommer att få se en stark försäljningsuppgång under sista kvartalet i år, menar John Nash.
Trots uppgången i slutet av året förutspår AMI att försäljningen av termoplaster blir sämre i år än förra året. Enligt AMI:s researcher Carole Kluth blir efterfrågan fyra procent lägre för 2009.
Det som just nu framför allt driver marknaden är förpackningsindustrin. Den svarar ensam för drygt hälften av all förbrukning av termoplaster. Hygien- och medicinsektorn utvecklas också mycket bra, enligt AMI, som samtidigt konstaterar att volymerna där fortfarande är relativt små.
Efterfrågan från fordonsindustrin på konstruktionsplaster är fortsatt svag. Den förväntas inte återhämta sig förrän efter 2011.
– Våra analyser visar att efterfrågan på plast i Europa är starkt kopplad till BNP, säger Carole Kluth. Det innebär att marknaden för termoplaster är beroende av hur konsumtion och investeringar återhämtar sig.
– Vi förväntar oss därför en modest tillväxt för termoplasterna på 1-2 procent för 2010 och en lite bättre tillväxt på 2-3 procent för 2011 och 2012.
Trots de optimistiska tongångarna kommer det att ta fram till 2013 innan marknaden har hämtat sig så mycket att man når samma volymer som rekordåret 2008, tror AMI.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078