23948sdkhjf

Ändrad märkning av plast

Den nuvarande märkningen av plastprodukter kan komma att utökas i framtiden. Bland annat förslås märkningssymboler för bioplasten PLA, polykarbonat och LLD-polyeten. Det kan dock ta upp till tre år innan de nya symbolerna införs.
Det är från amerikanskt håll som det nu kommer ett förslag till utökning av märkningen av plastprodukter. ASTM International, som administrerar märkningen i USA, håller på att ta fram symboler för minst fyra nya plaster, Dessutom finns det planer på att införa ytterligare en symbol för PET.
Amerikansk och europisk DIN-standard följer i stort sett varandra och från amerikanskt håll vill man också att Europa är med på den föreslagna förändringen.
Idag märks plastprodukter med en återvinningstriangel med en siffra i mitten, som anger vilket material som produkten är gjord av. Enligt standarden ska materialets förkortning också vara utskrivet under triangeln. Hittills används siffrorna 1-7, där sista siffran 7 står för övriga plaster.
Enligt det amerikanska förslaget ska nomenklaturen utökas med siffrorna 8-11, för de fyra materialen polykarbonat (PC), LLD-polyeten, PLA samt polyestrar som inte är PET.
Siffran 7 ska fortsatt stå för övriga material men det finns ett förslag att tillverkaren ska komplettera sjuan med plasten eller plasterna som används.
Dessutom finns det ett förslag att ettan bara får användas för PET som innehåller mindre än 0,5 procent additiver. Detta för att få fram renare material vid återvinning.
Enligt ASTM kan förslagen bli verklighet tidigast om 15 månader. Sannolikt tar det närmare tre år innan vi får se den här märkningen på produkter i handeln. Troligen ännu längre tid på europeisktillverkade produkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078