23948sdkhjf

Billigare plastvaror – dyrare plastråvara!

Samtidigt som gummi- och plastvaror blev billigare från augusti till september, steg priserna på importerad obearbetad plast. Det konstaterar Statistiska Centralbyrån, SCB, i sin senaste prisbarometer.
Från augusti till september sjönk de svenska importpriserna med i genomsnitt 2,1 procent och producentpriserna med 0,9 procent. Producentpriserna på hemmamarknaden sjönk med 0,5 procent och exportpriserna med 1,2 procent. Samtidigt steg dock priserna på importerad plastråvara.
Till nedgången på priserna på importerade varor bidrog främst lägre priser på råolja med 0,4 procentenheter, samt lägre priser på maskiner med 0,3 procentenheter. Priserna sjönk även för raffinerade petroleumprodukter samt gruppen datorer, elektronik och optik, vilka bidrog med 0,2 procentenheter vardera.
Mindre prissänkningar noterades på gummi- och plastvaror, livsmedel, kläder, andra oorganiska och organiska baskemikalier, andra metaller än järn, elapparatur, motorfordon samt delar och tillbehör till motorfordon, vilka bidrog med vardera 0,1 procentenhet till nedgången.
Högre priser noterades på plaster i obearbetad form som bidrog med 0,1 procentenhet uppåt.
Under den senaste tolvmånadersperioden har importpriserna sjunkit med 4,0 procent. Föregående månad var motsvarande siffra 2,4 procent.
En förstärkning/försvagning av kronan tenderar att sänka/höja export- och importpriserna i svenska kronor, konstaterar SCB. Enligt Tullverkets omräkningskurser för valutor förstärktes kronan mot det brittiska pundet med 3,8 procent, mot den norska kronan med 3,3 procent, mot euron och den danska kronan med 2,4 procent samt mot den amerikanska dollarn med 2,2 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063