23948sdkhjf

Staten investerar i bränsleceller

Den svenska statens riskkapitalbolag för fordonsindustrin, Fouriertransform, gör sin första investering. 60 miljoner kronor går till bolaget Powercell Sweden AB, som utvecklar och tillverkar bränsleceller.
– Vi ser mycket positivt på att få ytterligare en stark finansiell ägare till Powercell. Det gör det möjligt för oss att vara en långsiktig partner i tunga industriella utvecklingsprojekt, säger Per Wassén, ordförande i Powercell Sweden AB och investeringsansvarig på Volvo Technology Transfer.
Fouriertransforms investering sker genom en riktad nyemission, det vill säga att pengarna går rakt in i bolaget i utbyte mot nya aktier. Genom Volvo Technology Transfer kvarstår AB Volvo som den största ägaren i Powercell Sweden AB, med över 40 procent av aktierna. Övriga ägare är OCAS, Midroc New Technology och Fouriertransform.
Så sent som i början av juli i år gjorde storföretagen Midroc och OCAS tillsammans med Energimyndigheten och Volvo Technology Transfer en gemensam investering på 200 miljoner kronor i Powercell Sweden AB i Göteborg. En investering som skapar 100 nya arbetstillfällen i Göteborg de närmsta tre åren.
– Vi är i full färd med att bemanna företaget, och vi har fått över 1000 mycket kvalificerade sökande till våra utannonserade tjänster, säger Per Wassén, som också avslöjar var Powercell Swedens nya lokaler kommer att ligga.
– Alla resurser, från ledning, marknadsföring och försäljning till utveckling, produktion, inköp och laboratorium samlas under ett tak precis vid Älvsborgsbrons fäste på Hisingen i Göteborg. Det gör Powercell till norra Europas största bränslecellsanläggning, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062