23948sdkhjf

Växtfibrer vinnare i racing

I tre år har en banracingbil med kaross av biofiberkompositer framgångsrikt tävlat på banor runt om i Europa. Nu tilldelas teamet bakom bilen Composites Pioneer Award 2009. I bilen har glasfiber ersatts av lin, hampa och bomull.
Tyska Four Motors kör sedan tre år tillbaka en tävlingsbil för banracing där glasfiber ersatts av fiber från växtriket. Projektet är det enda i sitt slag i världen där karossen är gjord nästan helt från biokompositmaterial. Dörrar, skärmar, motorhuv, stötfångare, vingar och bagageluckan är gjorda av biofiberarmerad plast.
Under 2006 använde Four Motors GmbH en tävlingsbil med karossen tillverkad av växtfibrer för första gången. För sin banbrytande roll på området för biofiberarmerad plast får BioConcept Car nu Composites Pioneer Award 2009. Priset kommer att delas ut under mässan Composites Europe i Stuttgart den 27 oktober.
I år kör Four Motors en tävlingsbil baserad på Renault Mégane. Karossen till den är utvecklad samarbete med Nachwachsende Rohstoffe och tyska Aviation and Aerospace Center (DLR). De flesta delar av glasfiberkarossen har steg för steg bytts mot biofiberarmerad plast.
Fördelen med biokompositmaterial är att det är lättare än glasfiberarmerad plast. Det är också stabilt och flisar inte i krascher.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062