23948sdkhjf

Lätt teknik bakom tung nyhet

SCANPACK: Det ser ut som ett helt vanligt plastlock – men ändå inte. Det är nämligen mycket mer flexibelt och det är lätt. Mycket lätt! Lite bakom draperiet i montern på Scanpack gömmer svenska Arta Plast en liten nyhet som kan bli hur stor som helst.
Det förpackningsanvändare söker efter med ljus och lykta just nu är dels förpackningar med korrekt miljöprofil men framför allt lösningar som sparar pengar. Arta Plasts locklösning är en kombination av båda och dessutom bidrar den till att minimera driftstoppen hos fyllaren.
Den tekniska lösningen är lika enkel som genial. Grunden till det nya locket finns i Arta Plasts tidigare locklösning 1-Seal. Det är ett formsprutat lock med integrerad etikett enligt in mould labelling-teknik. Locket värmeförseglas på tråget eller behållaren och eliminerar därigenom det traditionella membranet.
Arta Plast har vidareutvecklat den här tekniken och helt enkelt skippat att formspruta plast på mitten av lockdelen. Istället läggs etiketten in i formen och plast sprutas bara runt om kanterna. Resultatet är ett extremt tunt och lätt lock som har samma funktion som 1-Seal-systemet men som är mer resursbesparande. Intressant är att det går alldeles utmärkt att få bra barriäregenskaper genom att använda en etikett med t ex ett EVOH-skikt eller rent av en barriär av aluminium, även om Arta Plast värjer sig mot det sistnämnda.
– Den här lösningen ger klara processbesparingar för våra kunder, säger Arta Plasts vice VD Kristian Östlund. De slipper ett moment i sin linje genom att de inte behöver applicera ett membran som ofta ger problem och driftstopp.
Locket, som i första hand är tänkt för produkter som yoghurtbägare, befinner sig ännu så länge på utvecklingsstadiet. Arta Plast samarbetar med en utländsk kund kring den första applikationen och går allt som det ska är den ute på marknaden under nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063