23948sdkhjf

Verktyg avslöjar koldioxid

SCANPACK: När koldioxidutsläpp blivit en allt hetare fråga bland konsumenterna kan det vara bra att veta hur det ligger till med den egna förpackningen. Det har Kulleborn & Stenström tagit fast på och lanserar på Scanpack ett datorbaserat verktyg som talar om vilket avtryck företagets plastförpackningar lämnar.
– Vill kunden koldioxidkompensera sig erbjuder vi också den möjligheten, säger K&S:s VD Pernilla Kulleborn. För en enlitersflaska kostar det i så fall mellan 2-4 öre.
Kulleborn & Stenströms verktyg har utvecklats tillsammans med ett inkubationsföretaget Seeu i Halmstad.
För kunden fungerar det så att man tillsammans med K&S får fram en siffra på hur stor koldioxidbelastningen är per förpackning. Förutom för de plaster K&S jobber med, HD-polyeten och PET, tar programmet hänsyn till transporter och annat som belastar förpackningen.
I ett första skede kan det vara intressant att modifiera förpackningen, eller rent av byta plastmaterial, för att få så låg koldioxidbelastning som möjligt. I näste skede kan det vara intressant att se var förpackningen ska produceras.
– Jag menar att vi har ett bra läge med produktion i Ullared och Hallstahammar och på ett bra sätt kan leverera till stora delar av Skandinavien, säger Pernilla Kulleborn som samtidigt konstaterar att koldioxidverktyget kan visa nackdelarna med att producera motsvarande förpackningar i t ex Tyskland eller Baltikum.
Verktyget kan däremot inte användas för att jämföra koldioxidbelastningen för motsvarande förpackningar av glas eller metall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173