23948sdkhjf

Smart etikett ger lång hållbarhet

SCANPACK: Med smart etiketteringsteknik har Superfos utvecklat en varmfyllningsbar plastförpackning som ger produkten en hållbarhet på två år. Den patenterade förpackningen har världspremiär på Scanpck.
Bakom den plastbägare som Superfos premiärvisar på Scanpck ligger ett omfattande fem år långt utvecklingsarbete vid den svenska verksamheten i Tenhult. Den nya varmfyllningsbara förpackningen innehåller också en hel del nyutvecklingar.
Det som kanske syns minst är bland det mest innovativa. Istället för att försöka integrera en syrgasbarriär i den formsprutade behållaren har Superfos tekniker valt att använda sig av in mould labelling (IML), d v s en etikett som appliceras i formen och baksprutas med plast.
Det unika med den här lösningen är att man använder sig av ett etikettmaterial som består av polypropen med ett barriärskikt av EVOH. Det är alltså etiketten som håller tätt och ger produkten, t ex marmelad eller rödkål, en hållbarhet på upp till 24 månader.
För att det ska fungera måste etiketten täcka förpackningen på alla sidor. Det har man löst genom att använda en konisk etikett som skjuts in i formen och en etikett för bottendelen. Plastbägaren försluts sedan med ett oblat som också har ett EVOH-skikt.
En annan fifig detalj är annars det lock som sätts över oblatet. Locket, som också är av polypropen, snäpps fast i fyllningslinjen men fungerar som ett skruvlock hemma hos konsumenten. Det är en lösning som förenklar och ökar hastigheten hos fyllaren.
Plastbägaren, som har fått namnet Superlock och kommer att tillverkas i storleken 400 ml, klarar dels varmfyllning på över 85 grader C, dels autoklavering upp till 121 grader C.
– Dessutom har vi gjort Superlock konformad vilket gör den mycket transporteffektiv, konstaterar Finn Andersen, som är försäljningschef. Det innebär låga koldioxidvärden jämfört med t ex glas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111