23948sdkhjf

Svag efterfrågan på plastmaskiner

Försäljningen av plast- och gummimaskiner i Europa väntas falla med 30 procent i år. För Europas maskintillverkare betyder det en produktionsminskning med 22 procent.
Det är den europeiska plast- och gummimaskinbranschorganisationen Euromap som har hämtat uppgifterna från sina medlemmar. Enligt Euromap kommer den samlade produktionen av plast- och gummimaskiner i Europa att uppgå till 13,6 miljarder euro under 2009. Det innebär en produktionsminskning med 22 procent.
Förutom att efterfrågan minskat med 30 procent i Europa har luften också gått ur exportmarknaderna. Sammantaget har exporten minskat med cirka 35 procent. Framför allt är det de tidigare så heta exportmarknaderna Östeuropa och Latinamerika som har kollapsat. Fortsatt god efterfrågan från Asien har inte kunnat kompensera bortfallet från övriga marknader.
Enligt Euromap blir 2009 betydligt sämre än vad organisationen förutspådde för ett år sedan. Framför allt är det minskad efterfrågan från leverantörerna till fordonsindustrin som påverkat försäljningen. Men också minskad efterfrågan från förpacknings- och byggindustrin har bidragit till den dåliga utvecklingen.
Medan efterfrågan på plast- och gummimaskiner varit svag har den varit fortsatt god för kringutrustning. Försäljningen av sådan utrustning har faktiskt ökat med drygt fyra procent.
De dåliga siffrorna till trots tror Euromap att tiderna nu är på väg att bli bättre:
Även om det fortfarande finns problem för många företag med finansieringen ökar efterfrågan på plast- och gummimaskiner sakta igen. Industrin väntar sig en uppgång senast till K-mässan 2010, konstaterar Euromap.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078